Dragen de leerlingen op het Sint-Lievenscollege een uniform?
Neen, de leerlingen dragen geen schooluniform.
Moet ik mijn kind inschrijven voor het eerste leerjaar als hij/zij in het derde kleuterklasje zit op jullie school?
De leerlingen van onze derde kleuterklas stromen automatisch door naar ons eerste leerjaar.
Wat moet ik doen wanneer mijn kind later op school toekomt of het vroeger wordt opgehaald (bv. naar de logo of tandarts...)?
Je dient de leerkracht op voorhand te verwittigen en je meldt je aan op het onthaal
van campus Kasteelpleinstraat.
Voorzien jullie voor- en naschoolse opvang?
Ja, speelkoer vzw zorgt voor kwaliteitsvolle betalende voor- en naschoolse opvang voor de kinderen van het Sint-Lievenscollege. Meer informatie vinden jullie bij documenten.
Wat gebeurt wanneer de leerkracht van mijn kind afwezig is?
Bij de lagere school neemt de vlinderjuf de klas over indien ze beschikbaar is. Zo niet, worden de leerlingen verdeeld in groepjes van 2 of 3 leerlingen over verschillende leerjaren, ze krijgen een werkbundeltje mee. Bij de kleuterschool worden de kleuters verdeeld (hotelklassen). De ouders worden via mail verwittigd in welke klas ze hun kind kunnen ophalen.
Wat is het GSM-beleid op de school?
Leerlingen mogen hun GSM niet gebruiken binnen de schoolmuren.
Wat te doen als mijn kind ziek is?
Gelieve zo spoedig mogelijk de school te verwittigen. Voor leerplichtige leerlingen (kleuters K3 die 5 jaar zijn en lagere schoolleerlingen) moeten de afwezigheden verantwoord zijn door een briefje van de ouders of medisch attest.
Hoe vaak word ik als ouder uitgenodigd voor een oudercontact?
In de kleuterschool zijn er drie momenten van oudercontact tijdens het schooljaar waarvan 1 op uitnodiging. In de lagere school zijn er 4 momenten van oudercontact, waarvan 2 verplichte oudercontacten en 2 op uitnodiging.
Wat moet ik doen bij een besmettelijke ziekte, hoofdluis of scabiës?
Je dient de school zo spoedig mogelijk te verwittigen.
Hoe gaan jullie om met pestgedrag?
Wij hebben in de lagere school een pestbeleid opgemaakt dat bestaat uit een stappenplan voor de leerkrachten, een contract dat getekend wordt met de ouders, en een anti-pestcharter voor de leerlingen. Hier wordt tijdens de ‘Gouden weken’ begin schooljaar veel over gesproken. Wij maken afspraken op klas-en schoolniveau en deze worden consequent opgevolgd.
Wij hanteren het principe van het verbindend gezag, willen preventief werken, en begeleiden, maar als het nodig is, zullen kinderen ook dagelijks op hun gedrag beoordeeld worden via een ‘groeikaart’, en zal er indien nodig een tuchtprocedure worden opgestart.
Met welk leerjaar gaan jullie op meerdaagse?
In het derde leerjaar steken we onze handen uit de mouwen op boerderijklassen. In het vijfde leerjaar zoeken we de natuur op tijdens de bosklassen. In het zesde leerjaar tasten we onze grenzen af op avonturenklassen.
Hoe ondersteunen jullie anderstalige nieuwkomers?
In de lagere school hebben anderstalige nieuwkomers recht op twee jaar extra taalondersteuning. Wij bieden een taalbad aan de kinderen die geen Nederlands spreken. Het eerste jaar is dit intensiever dan het twee jaar. Enkele uren per week volgen zij les in onze ‘wereldklas’. Daarnaast worden zijn geïntegreerd in een klasgroep, zodat zij sociaal-emotioneel aansluiten kunnen vinden bij leeftijdsgenoten. Zij krijgen een rapport met alle opdrachten die ze kunnen meedoen, en daarnaast ook een taal-groeirapport van de wereldklas.